Rady, ako čistiť a udržiavať ručne viazané koberce z vlny

Ručne tkaný kusový koberec, ktorý je vyrobený zo 100% strižnej vlny, je moderný a zároveň nie je náročný na údržbu a čistenie. Jeho umiestnenie je vhodné do akéhokoľvek typu interiéru a izby. Nasledujúci text, vám svojimi typmi dopomôže k tomu, aby starostlivosť o váš ručne tkaný kusový koberce, vyrobený zo strižnej vlny, bola nenáročná a jednoduchá.

Základné pravidlá ako udržiavať koberce zo 100% strižnej vlny

Výroba kobercov z vlny prebieha veľmi dôkladne a podlieha prísnou kontrolou. Navzdory tomuto faktu, pri novo zakúpených kobercoch sa treba pripraviť na to, že určitú dobu budú púšťať malé množstvo vlny. Nie je to však veľký problém, pretože približne po 3 až 4 mesiacoch tento problém prestane.

 

Pre dosiahnutie čo najdlhšej životnosti koberca, by ste mali svoj koberce umiestniť na plochu, ktorá je rovná a suchá.

 

V žiadnom prípade nevysávajte takýto koberec vysávačom, ktorý je vybavené rotačnými kefami! K tomuto účelu postačí obyčajný vysávač, ale vysáva sa vždy po smere vlasu koberca.

 

Nikdy nepokladajte na koberec ťažké kusy nábytku, ktoré ho zaťažia len bodovo.

 

Inštalovaním podložky pod koberec, zamedzíte kĺzaniu a pohybovaniu sa koberca po podlahe. Týmto spôsobom aj účinne zabránime rôznej deformácii koberca.

 

Pravidelným obracaním koberca zabránite čiastočnému zaťaženiu iba jednej jeho časti.

 

Pôsobenie slnečného žiarenia spôsobuje zmenu farebného odtieňa koberca, preto je nutné zamedziť priame dopadanie slnečných lúčov na koberec.

 

Dlhodobo vlhké miesta na koberci sa poškodzujú a poškodenie môže byť aj trvalé. Preto nikdy nepokladajte na koberec nádoby, v ktorých je voda, hlina alebo čokoľvek iné, čo môže uvoľňovať vlhkosť.

 

Odstraňovanie škvŕn a nečistôt

Je treba si uvedomiť, že materiál koberca absorbuje nečistoty, a preto je nutné na vzniknutý problém reagovať v čo najkratšom čase, aj keď strižná vlna, ktorá je kvalitná, sa vyznačuje prirodzeným obsahom tuku, ktorý bráni nečistotám a vlhkosti.

 

Koberec sa nikdy a ničím netrie, a preto vyliatu tekutinu odstraňujte pomocou sacej utierky, ktorú iba zaťažíte.

 

Predtým, ako začnete škvrnu odstraňovať, skontrolujte pravú farbu vlasu na mieste, ktoré nie je natoľko viditeľné.

 

Odstraňovač škvŕn nanášajte na bavlnenú handričku, ktorá nepúšťa chlpy! Najlepšie je použitie obyčajnej mydlovej vody. Čistite koberce tak, že postupujete od kraja škvrny, smerom do jej stredu.

 

Ak sa na váš koberec dostanú nečistoty, ktoré sú bielkovinového alebo mastného pôvodu, tak ich odstráňte za pomoci studenej, alebo vlažnej mydlovej vody, nie však horúcej. Alebo je možné použiť čistiaci prostriedok na pranie vlny.

 

V prípade nalepenia žuvačky na koberec, použite zmrazovací sprej, ktorým žuvačku najprv zmrazíte, a potom ju takú zmrazenú rozbite kladivom. Drobné kúsky potom vyprášte, alebo vysajte vysávačom.

 

Na odstránenie vosku z koberca použite žehličku a pijavý papier. Žehličku však majte zapnutú na najnižšom stupni. Príliš vysoký stupeň, a teda príliš rozpálená žehlička, má za následok poškodenie vlákien, a ak sa jedná o farebný vosk, tak by to mohlo zafarbiť vlákna.

 

Rozliatie červeného vína na kusové koberce tiež nemusí hneď znamenať katastrofu. Použite dlhodobo osvedčené metódu starých mám a vysypte na postihnuté miesto čo najviac soli. Soľ začne červenať a viazať na seba víno a na druhý deň, keď je soľ opäť suchá, tak ju jednoducho vysajte. Pre odstránenie piva alebo malinovky použite opäť handričku, navlhčenú v mydlovej vode, do ktorej pridajte čistí alkohol, alebo použite ocot.

 

Použitie čistého alkoholu, alebo acetónu, sa dá odstrániť aj atrament.

 

Ak chcete oživiť farby vášho koberca, ideálny čas na to je v zime. Stačí položiť koberec hornou stranou na premrznutý, prašný sneh a jemne ho z druhej strany vyklepkajte pracháčom.

 

V žiadnom prípade nepripustite, aby sa ručne tkaný koberce zo strižnej vlny pral v práčke alebo, aby celý prevlhol až na zadnú stranu koberca. Mohlo by tak dôjsť k poškodeniu zadnej bavlnenej strany koberca a hlavne špeciálneho lepidla, ktoré je na báze prírodného kaučuku.

 

Pokiaľ sa však stane to, že koberce je veľmi silno znečistený, tak je na mieste rozmyslieť si, či neprenecháme jeho vyčistenie na profesionálnu firmu, ktorá sa špecializuje na takýto materiál.

 

 

VOPI s.r.o.

Nádražní 1354, (mapa)

592 31 Nové Město na Moravě,

Česká republika

+420 733 528 899

Sme na sociálnych sieťach

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: